Vandaag nemen we afscheid van Ray Lord

Vandaag moeten we helaas afscheid nemen van onze vriend en tevens Tweede Wereldoorlogveteraan Raymond Lord. 

Ray hebben we in 2014 leren kennen in Wageningen tijdens het bevrijdingsfestival. Daar is een fijne vriendschap uit voort gekomen en hebben we met elkaar meerdere herdeningsreizen gemaakt. 

 

Ray is van grote invloed geweest op de totstandkoming van de FreedomFlamestichting en heeft in 2018 samen met de toenmalige burgemeester van Wageningen, de FreedomFlame tulp officieel gedoopt.

 

Wij kijken met warme gevoelens terug op een bijzondere vriendschap. Ray, we gaan je missen!

De tulpen zijn onderweg naar bijna 300 veteranen

Op dit moment zijn 60 vrijwilligers van Wageningen45 op weg naar 280 Nederlandse veteranen om ze de brieven van de Pantarijn-leerlingen te brengen. Ze krijgen naast een persoonlijke brief ook een bos FreedomFlame tulpen. 

 

De eerste brieven en tulpen zijn ondertussen uitgedeeld. Dat zal ongetwijfeld hebben geleid tot bijzondere ontmoetingen voor zowel de veteraan als de vrijwilliger. Een ervaring om niet te vergeten. 

 

Net als dat we niet moeten vergeten dat Vrijheid een werkwoord is. Het komt niet vanzelf, daar moeten we met elkaar iets voor blijven doen in de meest positieve zin van het woord. Eén van de redenen waarom we nog steeds herdenken in de aanloop van en op 4 mei. 

 

Als stichting zijn wij trots dat we hierbij een klein steentje aan hebben kunnen en mogen bijdragen!

16 april 2021 Brieven en Freedom Flame tulpen naar veteranen

Op vrijdag 16 april worden 300 brieven samen met 300 bossen Freedom Flame tulpen uitgedeeld aan Nederlandse tweede wereldoorlog-veteranen.

 

Dit initiatief komt vanuit het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen in samenwerking met Scholengemeenschap Pantarijn in Wageningen. 

 

680 leerlingen hebben de afgelopen weken een brief geschreven aan WWII veteranenen in Nederland, Verenigd Koninkrijk. Polen, Canada en de Verenigde Staten. Dit om de veteranen te eren en te bedanken voor de rol die ze destijds hebben gehad. 
Als de veteranen niet naar Wageningen kunnen komen, wordt een stukje Wageningen naar hen gebracht. 

 

Vrijdag worden de Nederlandse brieven en tulpen door 60 vrijwilligers persoonlijk (EN coronaproof!) rondgebracht door heel Nederland. 

Bollen opgeplant t.b.v. herdenkingsactiviteiten in april

Ook dit jaar zal er tijdens de herdenkingsactiviteiten rekening moeten worden gehouden met allerlei coronamaatregelen. Dat betekent ook dat er veel minder en vooral kleinere activiteiten zullen zijn en dat ze online of via tv worden aangeboden. 

Desalniettemin hebben we de nodige tulpen opgeplant om een rol te kunnen laten spelen bij deze herdenkingen.  In de agenda is te zien waar we dit jaar "aanwezig" zullen zijn. 

Nationaal Monument Oranjehotel te Scheveningen

In december heeft de stichting 250 bollen Freedom Flame tulpen geschonken aan Nationaal Monument Oranjehotel in Scheveningen. Ze worden daar opgeplant in hun prachtig aangelegde duintuin en in meerdere potten die bij de ingang komen te staan. 

 

Zodra museabezoek weer is toegestaan, is dit herinneringscentrum een aanrader voor een bezoek. Tijdens de tweede wereldoorlog was het Oranjehotel een gevangenis, waar de Duitsers mensen opsloten vaak omdat ze in verzet kwamen tegen de Duitse bezetting.  De gevangenis kreeg de naam Oranjehotel als eerbetoon aan de vele verzetsleden die er werden opgesloten. 

 

september 2020: Er zijn weer nieuwe bollen beschikbaar!

Het is augustus 2020 en de nieuwe oogst Freedom Flame tulpenbollen is beschikbaar!!

 

Iedereen die graag zelf deze mooie tulp in de tuin of balkon zou willen hebben staan, kan met ons contact opnemen via info@freedomflame.nl 

 

De kosten zijn 7,50 euro per zakje van 10 stuks. Exclusief eventuele verzendkosten. 

 

Voor meer informatie volg deze link. 

Corona/Covid-19 gooit roet in het eten.

Ook wij als stichting hebben te maken met de gevolgen van de Coronacrisis.  Veel van de activiteiten waar we bij betrokken zouden zijn, kunnen dit jaar vooralsnog geen doorgang vinden. Jammer uiteraard, maar gezondheid van onszelf en anderen gaat uiteraard voor.
Gelukkig zijn de Freedom Flame tulpen op veel plekken buiten te bewonderen geweest.  
In meer dan 50 gemeentes is de tulp in het voorjaar op diverse plekken te zien geweest.  Ook hebben veel mensen de bollen in hun tuin of in een pot op hun balkon geplant en hebben op deze wijze thuis genieten van de bloemenpracht. 

 

Wij gaan door met het verspreiden van deze tulp met zijn bijzondere boodschap, al houden we hierbij wel gepaste afstand en houden we ons aan de voorschriften die op dat moment gelden. 

U ook?!

 

Freedom Flame tulp verspreid over Nederland

De Freedom Flame tulp is dit jaar bij meer dan 50 gemeentes te bewonderen.  Veel gemeentes hebben afgelopen najaar de tulpenbollen gepland bij de oorlogsmonumenten en hebben er herdenkingsplechtigheden omheen georganiseerd. 

Er zijn ook gemeentes die schalen met opgeplante tulpen hebben besteld. Deze zijn ondertussen allemaal geleverd en de tulpen zijn in de betreffende gemeentes te bewonderen. 

 

De komende periode zullen we een overzicht maken van de foto's en nieuwsberichten die hiervoor zijn verspreid. 

Wordt je nieuwsgiering of en waar deze tulpen in jouw gemeente te zien zijn, neem dan contact op met je eigen gemeente. 

 

Wij hopen dat nog meer gemeentes het voorbeeld volgen, zodat de Freedom Flame tulp en zijn boodschap nog verder wordt verspreid. 

 

U kunt natuurlijk ook zelf een zakje bollen bij ons aanschaffen voor in uw eigen tuin. 

 

Adopteer een tulp

Omdat het jaar 2020 een jubileumjaar is in het kader van herdenken van de Tweede Wereldoorlog, willen we als stichting hier ook extra tijd en moeite insteken. 

Daarom hebben we een project opgezet, waarbij we jullie hulp kunnen gebruiken:

 

Aangezien de Freedom Flame tulp een tulp is met een waardevolle boodschap, willen we deze tulp zoveel mogelijk verspreiden over Nederland. Dit omdat deze tulp symbool staat voor de boodschap achter het vrijheidsvuur (Freedom Flame), dat sinds 1948 permanent in Wageningen brandt en jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei door heel Nederland wordt verspreid. 

De stichting wil mensen laten inzien hoe waardevol het leven in vrijheid is en wil dat o.a. doen middels de Freedom Flame tulp. 

 

Let us be strong in the resolve to stand firmly for freedom and justice in an unsettled world”

(Field Marshal B.L Montgomery)

 

Voor meer informatie, klik hier of ga direct naar de Crowdfundingsite, waar u de mogelijkheid vindt om een tulp te adopteren. 

 

Samenwerking JUB Holland!

Met trots kunnen we u melden dat  Stichting Freedom Flame NL sinds vorige maand de unieke samenwerking is aangegaan met JUB Holland!
JUB Holland is een bekende speler in de bollenmarkt en zij gaan ons helpen met onder andere de logistiek. 

De samenwerking met JUB biedt ons tevens meer mogelijkheden voor het leveren van de Freedom Flame Tulp. Naast de tulpenbollen, kan er nu ook voor worden gezorgd dat er, in overleg, een passend bollenperk wordt aangelegd. Ook kunnen er opgeplante tulpen worden geleverd. 

Voor meer informatie over de mogelijkheden, kunt u altijd contact met ons of met JUB Holland opnemen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FreedomFlame bollen en de Vélopalise

Tijdens de Vélopalise fietstocht van Normandië via Bastogne naar Wageningen, worden onderweg Freedom Flame bollen uitgedeeld aan de burgemeesters langs de route.  Deze fietstocht vindt plaats van 23 augustus tot en met 20 september. Deze fietstocht wordt gefietst om de vrijheid te vieren en op eigen kracht te ervaren welke inspanningen afstand en landschap hebben gevraagd, maar ook de aandacht vestigt op lokaal verzet en offers van burgers.
Voor meer informatie over deze tocht kunt u de website van Velopalise bezoeken: https://www.velopalise.nl/ 

 

FreedomFlame bollen vanaf augustus weer verkrijgbaar

In Noord-Holland wordt deze zomermaanden hard gewerkt. De tulpenbollen worden op dit moment geoogst en klaar gemaakt voor de verkoop. Vanaf augustus is een nieuwe lichting Freedom Flame bollen beschikbaar. 

Heb je belangstelling? Vul dan het formulier in op de "te koop-pagina" .

 

 

Herdenken op 4 mei, vieren op 5 mei

De stichting Freedom Flame NL is ook dit jaar weer in Wageningen op 4 en 5 mei. De tulp zal bij de herdenkingsplechtigheden zichtbaar aanwezig zijn. 

 

De 4 mei werkgroep Wageningen heeft ook dit jaar een indrukwekkend herdenkingsprogramma samengesteld. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website: www.4meiwerkgroep.nl 

 

Op 5 mei staan we met een kraam op het Foulkesfestival in Wageningen en hebben voor een aantal leuke gadgets gezorgd. 

Opening kaasmarkt Alkmaar 12 april 2019

De Freedom Flame tulp in bloei te bewonderen

Ondertussen zijn de meeste Freedom Flame tulpen die afgelopen najaar zijn geplant, in volle bloei te bewonderen. 

 

Deze tulp bestaat nog maar een jaar, en toch is hij al te bewonderen in Nederland, Frankrijk, Engeland en Hongarije!  NIet alleen in diverse voor- en achtertuinen of balkons, maar ook bij diverse monumenten of op bijzondere plekken.

 

Op deze foto zijn de tulpen te zien die Gemeente Wageningen heeft gepland bij het eindpunt van een Liberation Route naast museum de Casteelse Poort. 

 

 

29 maart 2019

We bestaan 1 jaar! 

 

Vorig jaar op deze dag zijn we officieel gestart met de Stichting Freedom Flame NL. 

Om dit heugelijke feit te vieren, wordt vanmiddag in Wieringerwerf een flink aantal tulpen opgepland in de kas om op 4 en 5 mei bloeiend te kunnen laten zien tijdens de herdenkingen in de gemeentes Wageningen, Hollands Kroon en Schagen. 

 

Dit eerste jaar is voorbij gevlogen. Van een idee naar een echte stichting met een eigen tulp. Een prachtige tulp met een bijzondere betekenis. Eentje die dit jaar al op vele plekken in Nederland en buitenland te bewonderen is.  

We gaan dit jaar in volle vaart verder met ons doel deze tulp te verspreiden. En met deze tulp ook de boodschap erachter: 

  

“Let us be strong in the resolve to stand firmly for freedom and justice in an unsettled world”. (Veldmaarschalk Bernard Law Montgomery, september 1948)

2019

We zijn druk bezig met het uitwerken van de plannen voor 2019 en 2020.  Wat we jullie alvast kunnen vertellen is dat we, samen met de tulp, dit jaar op meerdere locaties aanwezig zijn:

- De FreedomFlame tulp is volop zichtbaar tijdens de herdenkingen op 4 en 5 mei in gemeentes Wageningen, Schagen en Hollands Kroon. 

- De FreedomFlame tulp is in Wageningen te bewonderen op het perceel naast Museum De Casteelse Poort.

- De FreedomFlame tulp is te bewonderen op de Keukenhof, waar deze in grote getalen is gepland. 

- De stichting is (inclusief bollen) aanwezig bij de herdenkingen van Operatie Market Garden op 21 september op de Ginkelse Hei bij Ede. 

De FreedomFlame tulp volgt in augustus/september samen met Europafietsers de Liberation Route van de Amerikanen vanaf Normandie, via Bastogne, naar Wageningen

- De stichting is aanwezig op meerdere (zomer)markten. Houdt hiervoor de agenda in de gaten. 

 

Dickens Fair Bennekom 14-12-2018

Op 14 december aanstaande, zijn wij te vinden op de Dickens Fair te Bennekom. Deze is geopend van 14 uur 's middags, t/m 21 uur 's avonds. 

Wij staan daar met een kraam en nemen allemaal leuke spulletjes mee. Ook zijn er nog tulpenbollen te verkrijgen. Doordat het nog niet echt koud is geweest, kunnen er nog steeds tulpen worden gepland in de tuin. 

Freedomflame tulp in 2019 te zien in de gemeenten Hollands Kroon en Schagen.

Naast dat de FreedomFlame tulp volgend voorjaar te bewonderen is in Wageningen, zal deze ook te bewonderen zijn in de gemeentes Hollands Kroon en Schagen. 

 

Dit zijn de eerste 3 gemeenten waar deze tulp officieel is gepland. Onze bedoeling is dat vanaf 2019 deze tulp ook in de overige Nederlandse gemeentes bij hun herdenkingsmonumenten in bloei te zien zijn. 

Freedomflame bollen gepland in Wageningen

Gemeente Wageningen heeft ervoor gezorgd dat er volgend voorjaar rond 4 en 5 mei bloeiende FreedomFlame tulpen te bewonderen zijn in Wageningen. 

De bollen zijn gepland in het groen bij Museum De Casteelse Poort. 

Uiteraard is de stichting hier erg blij mee. Wageningen is voor ons een speciale plek, aangezien wij hier elkaar allemaal ontmoet hebben en in mei dit jaar de FreedomFlame tulp is gedoopt door de burgemeester samen met Ray. 

 

Daarnaast zal de tulp tevens te zien zijn bij de herdenkingsexpositie die ook in 2019 wordt georganiseerd door de 4Meiwerkgroep Wageningen. 

Herdenking einde WO I

Op 11 november 2018 was het 100 jaar geleden dat een staakt het vuren werd afgekondigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die vele mensenlevens heeft verwoest tijdens een grote loopgravenoorlog die zich op meerdere fronten in Europa heeft afgespeeld. Nederland was neutraal, maar heeft de impact van deze oorlog wel gemerkt door bijvoorbeeld de honderdduizenden Belgische vluchtelingen die een veilig heenkomen zochten bij hun noorderburen. 
In Noord-Frankrijk en Belgie zijn echter nog hele duidelijke sporen van deze wereldoorlog terug te vinden. Al was het maar door de vele, vele militaire begraafplaatsen waarmee delen van Noord-Frankrijk en België zijn bezaait. Daarnaast zijn na 100 jaar nog steeds bepaalde gebieden verboden voor onbevoegden door de hoeveelheid onontplofte granaten met bijvoorbeeld gifgas. 

De Britten noemen deze oorlog overigens de 'Great War' en deze lijkt meer impact voor hun te hebben gehad dan de tweede wereldoorlog. De welbekende poppy, de klaproos, die deze dagen veelvuldig wordt gedragen, herdenkt de slachtoffers van deze oorlog. 

 

Onze Engelse counterparts hebben ons voor dit weekend uitgenodigd om samen de 100-jarige herdenking in Oppy bij te wonen.  Gezamenlijk hebben we een indrukwekkend weekend gehad en bijzondere momenten meegemaakt. Ook hebben we ervoor gezorgd dat de FreedomFlame tulp volgend voorjaar in Noord-Frankrijk terug te vinden is. In ieder geval in Oppy. 

 

Voor meer informatie over Oppy: google op Hull pals Oppy Wood en lees over de Battle of Oppy Wood die startte op 3 mei 1917.

 

Voor foto's kunt u terecht op onze fotopagina. klik hier om daar direct naartoe te gaan.

De tulp gaat naar Engeland!

De FreedomFlame tulp is aankomend jaar niet alleen in Nederland te bewonderen, hij is ook in Engeland te zien. Beter gezegd in Hull en omstreken. Dit is het eerste kratje dat die kant op is gegaan. Er gaan er nog meer volgen. 

 

Fijn dat ook daar de mensen enthousiast zijn over de tulp en haar boodschap. 

Speldjes

Deze week zijn onze nieuwe speldjes binnengekomen. Ze zijn echt prachtig geworden. U heeft ook de mogelijkheid een speldje te dragen en daarmee onze stichting te steunen. 

Kijk op de te koop-pagina  hoe u deze kan verkrijgen: link

Wat doen we in september?

De afgelopen dagen hebben we op 2 zomermarkten gestaan in Noord-Holland. 

Op 8 september en 15 september staan we met deze kraam in Wageningen. Zowel op de Molenmarkt als de Dag van de Hoed. 

 

Wil je meer informatie over de FreedomFlame stichting en het doel wat we nastreven of wil je komend voorjaar ook graag de FreedomFlame Tulp in je tuin, kom dan langs bij onze kraam.

 

Tevens zijn de bollen te verkrijgen via deze website. Kijk bij "Te koop" voor meer informatie en stuur een berichtje via het contactformulier met hoeveel zakjes bollen je graag zou willen. 

Zomermarkten

Stichting FreedomFlame NL staat de komende weken met een kraam op de volgende markten:

 

15 september:

Van 10-17 op de Dag van de Hoed in Wageningen

 

8 september:

Van 10-17 op de Molenmarkt in Wageningen

 

30 augustus:

 op de markt in Schagen

 

28 augustus:

Van 10-17 uur op de Juttersmarkt in Den Helder

27 augustus:

Van 9-17 uur op de Visserijdagen in Den Oever

 

Bij onze kraam kunt u de enige echte FreedomFlame tulpenbollen kopen. Als u deze dit najaar in uw tuin plant, kunt u volgend voorjaar in genieten van deze mooie, symbolische tulp.

 

Voor meer informatie over deze tulpenbollen kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier

 

 

juli 2018: Tulpenbollen bijna verkrijgbaar

We hebben afgelopen voorjaar niet alleen een prachtige tulp gedoopt met een prachtige en krachtige boodschap,  maar we willen jullie nu ook van deze tulp laten genieten. Daarom is het vanaf volgende maand (augustus) mogelijk om bollen van de FreedomFlame-tulp bij ons te kopen. Als je deze dit najaar op een mooi plekje in de grond stopt, kan je komend voorjaar zelf ook genieten van deze tulp. 

Hou de website in de gaten voor meer nieuws. En als je niet kan wachten, stuur ons dan een mailtje via info@freedomflame.nl .

 

Ontwikkelingen

Ondanks wat rust op deze website, hebben we de afgelopen periode niet stil gezeten. Op de achtergrond wordt er hard gewerkt aan het verder opzetten van onze stichting en het ontplooien van diverse activiteiten voor zowel de korte als de (middel)lange termijn. 

Een aantal van deze activiteiten vindt na de zomer plaats. Houdt daarom ook onze website in de gaten voor meer informatie. 

 

06-05-2018 Kranslegging in Loenen en Oosterbeek

Op 6 mei hebben beide FreedomFlame organisaties een gezamenlijk bezoek gebracht aan Ereveld Loenen en de Engelse militaire begraafplaats in Oosterbeek.

Op beide plekken is een korte ceremonie gehouden en is een krans gelegd. 

De ceremonie wordt voorafgegaan door het blazen op een originele loopgravenfluit uit de Eerste Wereldoorlog. Als start voor een aanval werd destijds 3 keer op deze fluit geblazen. 

Deze fluit is gevonden in Oppy Wood (Noord-Frankrijk), waar FreedomFlame UK vorig jaar een 100 jarige herdenking heeft gehouden van de slag om Oppy Wood. 

 

 

 

 

 

 

05-05-2018 Freedomflame NL op bevrijdingsfestival Wageningen

FreedomFlame NL heeft samen met FreedomFlame UK het bevrijdingsfestival Wageningen bezocht. 

Samen met de 2 veteranen Peter en Ray de ervaring mogen meemaken van het Defilé. Uiteraard in gezelschap van de FreedomFlame zelf. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04-05-2018 De tulp is gedoopt!

Op vrijdag 4 mei hebben WWII veteraan Ray Lord en Burgemeester Rumund van Wageningen, de tulp gedoopt tot FreedomFlame tulp. 

Het dopen vond plaats tijdens de openingsceremonie van de herdenkingsdag in Wageningen.  In de Grote Kerk was een herdenkingsexpositie georganiseerd. Te midden van deze expositie heeft het dopen plaatsgevonden. Begeleid door mooie woorden, kregen Dhr Lord en Burgemeester van Rumund ieder een fles La Tulipe Sparkling aangereikt, waarna werd uitgesproken: ' Hierbij dopen wij deze tulp FreedomFlame tulp'. Vervolgens werd de wijn onder luid applaus over de tulpen gegoten en is de naamgeving een feit.

 

 

 

24-04-2018: De tulpen groeien goed

Het is volop tulpentijd!  De tulpen zijn overal in het landschap te vinden en volop in bloei. Hoe zou het gaan met de groei en bloei van de Freedom Flame Tulp?  Een dezer dagen wordt een bezoekje gebracht aan het land waar hij wordt gekweekt en laten we het jullie weten. 

 

Nog 1,5 week te gaan en de tulp is te bewonderen in Wageningen!

 

20-04-2018: De tulp wordt gedoopt met La Tulipe wijn!

Fantastisch nieuws: De tulp wordt op 4 mei gedoopt met de nieuwe La Tulipe Sparklingwijn van Ilja Gort!!

 

13-04-2018: Een logo!

 

 

 

Met trots presenteren we hierbij ons nieuwe logo.

Dit logo vertegenwoordigt alles waar FreedomFlame NL voor staat, namelijk de vrijheidsvlam met daarin de vrijheidstulp, FreedomFlame-tulp, die 4 mei aanstaande wordt gedoopt.

 

Dit prachtige en krachtige logo is ontworpen door Carmen Lieven van DesignStudioCarmen 

https://www.facebook.com/designstudiocarmen/

 

 

 

02-04-2018 Wageningen mei 2018

Op 4 en 5 mei is de stichting Freedom Flame NL aanwezig bij de herdenkingsplechtigheden en het bevrijdingsfestival in Wageningen, Stad der Bevrijding.

01-03-2018 Freedom Flame tulp

Op 4 mei 2018 wordt in Wageningen de FreedomFlame-tulp gedoopt. 

Deze tulp staat voor ons symbool voor het vrijheidsvuur dat sinds 1948 brandt. 

Het vrijheidsvuur is in 1948 ontstoken door de Britse maarschalk Montgommery. Sindsdien brandt het permanent in Normandie, waar op 6 juni 1944 de invasie van West-Europa begon en die heeft geleidt tot het bevrijden van o.a. Nederland. 

In dat zelfde jaar is het vrijheidsvuur door een estafetteploeg naar Wageningen gebracht om ook daar een permanente plek te krijgen en eeuwig te branden. Dit omdat in mei 1945 de overgave van de Duitsers is getekend en daarmee de Tweede Wereldoorlog in Nederland ten einde kwam. Sindsdien is Wageningen de Stad der Bevrijding.

 

Ieder jaar wordt in Wageningen, in de nacht van 4 op 5 mei, om 12 uur 's nachts het bevrijdingsvuur ontstoken tijdens de bevrijdingsvuurceremonie. 

Tevens wordt het vuur in september altijd ververst met het vuur uit Normandie. 

Sinds 2014 heeft een Britse afvaardiging uit Hull het vrijheidsvuur, ofwel FreedomFlame meegenomen naar Hull. Ook in Hull brandt nu permanent het vrijheidsvuur.

Net als het Wageningse vuur, wordt ook het Hull-vuur ieder jaar ververst. 

Het moge duidelijk zijn dat deze FreedomFlame een belangrijk symbool is geworden voor de strijd die is geleverd om hier in Nederland te mogen leven in vrijheid. Deze symboliek willen wij nu uitbreiden met de komst van een speciale FreedomFlame-tulp. 

 

Wij nodigen u dan ook van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Het dopen van de tulp vindt plaats om 12 uur in de Grote Kerk te Wageningen.

 

Voor meer informatie over het dopen van deze tulp of het verkrijgen van deze tulp kunt u contact met ons opnemen.