Het Vrijheidsvuur

Fieldmarshal Montgomery heeft in 1948 het vrijheidsvuur ontstoken. Dit gebeurde tijdens een ceremonie in Portsmouth, vanwaar het vuur direct daarna is overgebracht naar Normandië, waar het in de stad Caen, een plek heeft gekregen waar het permanent brandt. Caen ligt in de regio van de D-Day stranden, waar de Britten samen met de overige geallieerde landen een zware strijd hebben uitgevochten tegen de Duitsers.  Dit met de insteek; de bevrijding van West-Europa.

 

Na het ontsteken van dit vrijheidsvuur door Montgomery, heeft een groep studenten het vuur opgehaald en naar Wageningen gebracht, waar het sindsdien eveneens permanent brandt. 

 

Dit vrijheidsvuur vormt tevens de basis voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette, die het vrijheidsvuur in de nacht van 4 op 5 mei vanuit Wageningen door heel Nederland verspreid. Het aankomen van het vrijheidsvuur vormt de start voor de lokale bevrijdingsactiviteiten op 5 mei in de gemeentes die aan de estafette deelnemen. 

 

In 2014 heeft een groep enthousiaste Engelse veteranen en begeleiders de stichting FreedomFlame UK opgericht en hebben op 4 mei het vrijheidsvuur opgehaald uit Wageningen en laten dit nu permanent branden in Hull.

Zij hebben daarmee het vrijheidsvuur, dat oorspronkelijk door maarschalk Montgomery in 1948 is ontstoken en daarna naar Normandië is gebracht, weer teruggebracht naar Engeland.  

Sindsdien maken zij, samen met leden van de stichting Freedo,FlameNL, ieder jaar een pelgrimage vanuit Hull, via Frankrijk en België naar Nederland en dan specifiek Wageningen om het vuur te verversen en deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheden en het bevrijdingsfestival. Deze pelgrimage is bedoeld om respect te tonen en de gevallenen van oorlogen te herdenken en te eren.